sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Powtoon

Löysin viime viikolla mainion toisen luokanopettajan pitämän tvt-aiheisen blogin Piituskin TVT-pähkäilyt, josta sain idean kokeilla Powtoon-sovellusta. Piituski-nimimerkin takana oleva Lapin läänissä työskentelevä opettaja oli tehnyt monenlaisia animaatioita oppilaidensa kanssa kyseisellä ohjelmalla. Niitä on näkyvissä hänen luokkansa omassa blogissa. On mahtavaa saada hyviä ideoita kollegalta. Toivon teidän näiden minun blogieni lukijoiden kokevan samoin!

Powtoon-ohjelmaa käytetään selaimessa. Koneelle ei tarvitse siis ladata mitään.

'

Sen käyttämiseksi pitää kuitenkin rekisteröityä tai käyttää Facebook-, Google- tai LinkedIn-tunnuksiaan. Olin jo esitellyt sovelluksen neljäsluokkalaisille  ja miettinyt, miten ratkaisisin tämän. Päätin silloin käyttää koulumme gmail-tunnusta, jonka olen ottanut koulun Youtube-tiliä varten. Valitsin sitten tähän sovellukseen oman salasanan.
Nelosten kanssa oli jo kokeilut, että moni oppilas pystyi kirjautumaan yhtä aikaa samoilla tunnuksilla. Teimme viidesluokkalaisten kanssa samoin. Sen tosin huomasin, että tallennusvaiheessa sama tiedosto varmuuskopioitui itsestään monta kertaa. Niitä jouduin sitten poistamaan.

Aloitimme tunnin katsomalla Piituskin luokan tekemiä animaatioita.Koska esimerkkianimaatiot olivat kolmasluokkaisten tekemiä ja oman koulumme nelosetkin olivat jo kokeilleet ohjelmaa, eivät viidesluokkalaiset olleet huolissaan, vaan ryhtyivät toimeen.
Olin vienyt sovelluksen linkin  nelosten luokan omalla Peda.net -sivulle jo aiemmin ja ohjasin viidesluokkalaiset sinne.Sinne oli myös lisätty Piituskin luokan sivu, jotta oppilaat voivat halutessaan katsoa lisää hyviä esimerkkejä.
 
Näytin sitten valkokankaalla, miten ohjelma toimii. Kuten olen todennut aiemminkin, ei oppilaille tarvitse näyttää kuin ihan perusteita, jonka jälkeen he oppivat parhaiten kokeilemalla.


Kirjautuminen sujui nopeasti. Oli ilo katsella, kun neljäsluokkalaiset harjoittelivat animaatioiden tekemistä. Moni työskenteli pareittain, jopa niin, että osa koneista jäi käyttämättä. Hyvä niin, yhdessä pohdiskellen sovellus aukeni hyvin.
 
 
Tunti lähestyi loppuaan ihan turhan nopeasti! Kehoitin kaikkia tallentamaan työnsä. Se onnistui hienosti, vaikka olimme tosiaankin kaikki samoilla tunnuksilla samassa sovelluksessa. Tosin se mainitsemani saman tiedoston moninkertainen automaattinen tallennus oli vähän tyhmää.

 
Hoksasimme jossain vaiheessa, että sovellukseen voi ladata myös omia valokuvia tai piirustuksia. Se avaakin ihan uusia maailmoja!

Keskustelimme vielä tunnin lopussa siitä, että meidän on voitava luottaa toisiimme, eli kukaan ei saa mennä poistamaan tai muuttamaan toisten tekemiä animaatioita, vaikka nyt tiedämmekin kaikki käyttäjätunnuksen ja salasanan. Kerroin, että väärinkäytöksen tapahtuessa emme enää voi toimia tällä tavoin ja monta kivaa juttua jää tekemättä. 

Tallensinpa sitten minäkin oman harjoitukseni. Kunhan oppilaat saavat omiaan kunnolla valmiiksi, laitan joitain niistäkin näkyville.


keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Answergarden, Padlet ja Todaysmeet viidesluokkalaisten kanssa

Esittelin tänään iltapäivällä viidesluokkalaisille kolme hyvää sovellusta netistä. Olin jo esitellyt samat jutut kuutosille ja nelosille.
 
Olin vienyt sovellusten linkit jo valmiiksi luokan Peda.net-sivulle.
 
Näytin ensin valkokankaalla, miten AnswerGardenin sivulla luodaan kysymyssivu. Sen jälkeen kopioin kyseisen sivun osoitteen ja vein sen saman tien kuutosten omalle sivulle linkiksi. Tässä kuvassa on jo muidenkin sovellusten linkit näkyvissä.
 
  
Seuraavaksi oppilaat menivät koneille, etsivät linkin ja päätyivät juuri luodulle sivulle. Kysymykseksi olin kirjoittanut "Mikä on kivoin huvipuistolaite?".
 
 
 Tässä sovelluksessa on käytettävissä korkeintaan 20 merkkiä, joten vastaukset olivat napakan lyhyitä. Kerroin viitosille, että sanan koko näytöllä kasvaa, jos sen kirjoittaa moni.
 
Sekin kyllä todettiin, ettei samaa sanaa voinut kirjoittaa samalla koneella kovin montaa kertaa. 
 
Noin kymmenen minuutin kuluttua oppilaat palasivat pulpettien ääreen (he malttavat kuunnella  paremmin, kun kone ei ole siinä edessä) ja esittelin seuraavan sovelluksen: Todaysmeet. Tein taas uuden kyselyn oppilaiden nähden, kopioin linkin ja vein sen heidän omalle sivulleen Peda.netissa. Kaikki tänään esittelemäni ohjelmat muuten ovat ilmaisia ja toimivat ilman mitään kirjautumista. Rekisteröitymällä saa kyllä jotain etuja, mutta en ole niihin vielä paneutunut.
 
Tällä kertaa kirjoitin ensimmäiseksi kommentiksi kysymyksen "Mikä on lempipizzasi?".
 
Oppilaiden tehtävänä oli vastata siihen, joten he siirtyivät taas koneille.
 
 
 Tässä sovelluksessa on rajana 140 merkkiä, joten vastaukset voivat olla kokonaisia lauseita.


Päivän sovellusesittelyistä oli jäljellä Padlet. Mietin, mitä antaisin aiheeksi ja päädyin siihen, että jokainen kirjoittaisi kahden otsikon alle: Talviurheilulajeja ja kesäurheilulajeja. 
 
Kirjoitin nämä otsikot näkyviin Padletin sivulle  ja sitten oppilaat jo alkoivatkin kirjoitella vastauksiaan. Padletiin voi lisätä kuvia, liitetiedostoja tai linkkejä ja vastaustekstitkin voivat olla pitkiä. Monikäyttöinen sovellus siis!
 
 
Vaihdon välillä seinän taustan.